CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

23.1.11

Cerita Orkid di laman...

Mari kita jenjalan tengok-tengok orkid, alah jalan tak jauh pun, beberapa meter je...hehe

... suka bercampur duka masa jenjalan tengok okid ni... ok kita sebut tang dukanya dulu... duka sebab ada haiwan perosak yang menyerang okid saya dua tiga menjak ni... disebut sebagai haiwan sebab dah konfem bukan hanya serangga biasa yang terjah okid2 tu sume.

Pagi2, time bukak pintu dapur nampak sisa2 buah 'Longan Ping-pong' yang bagaikan baru dikepah2 bertaburan kat lantai sebelah mesin basuh. Tinggal kulit dan biji2 nya je. Patut lah tiap-kali lalu dekat pokok longan ping-pong tu asyik nampak berkurang je buahnya... makin hari makin berkurang... ish ish nampak gaya jadi rezeki member tu je lah longan ping-pong dekat pokok tu...

Makanya... saya cam begitu pasti, makhluk yang serang dan membaham okid saya tu pun, musti si haiwan yang sama... ada 3 suspek utama... samada kelawar? Jerry? Tupai? Papa syak tupai sebab selalu nampak SangTupai duk buat larian 100m dekat laman kami. Siap panjat2 kerusi laman tu lagi, have a sweet time member tiap hari. Saya pulak suspek Kelawar sebab malam2 kadang dengar cam ada sesuatu kat atas siling rumah. Suspek yang paling last nyer, si Jerry lah... apa lagi....

Ok lah pasni, nak teruskan edisi siasat apa gerangan... nanti nak cuba intai malam2.... :))

***************
Apa2 pun, jom tengok yang suka nya pula.... mari kita jenjalan, tengok apa yang ada je lah ya... yang dah takde tu, toksah dikenang lagi lah, fzi...


1) mokara kaler merah maroon... in solid colour... berseri2 dalam sinar cahaya mentari petang...



2) cattleya bunga besar yang keluar lagi tapi dari pasu yang tersorok sikit... jadi bunganya pun ikut nampak tersorot la sikit...malu-malu gitu... hihi


3) cattleya yang ini selalu ada silih berganti.... pendek kata senyum sokmo die...



4) golden shower tumpang sekaki



5) ini pulak, cattleya yang baru festaim keluar hari tu... masih kekal senyum...

Oya, hari tu saya pakat2 ngan helper jiran sebelah gotong-royong clearkan tembok pagar bersebelahan dengan rumah okid. Takut menyorok benda2... dah acap kali jumpa Sang Menjalar duduk berehat kat celah2 tembok yang sarat dengan 'Orkid Labah2' saya hari tu. Yanti jolok dari atas akar-akar okid yang melekat kat tembok, saya tarik dari bawah. Proses 'kerja kuat' tu berjalan selama hampir sejam setengah. Habis sakit bahu kanan, jari2 pun banyak luka2 sebab terkena duri pokok Dragon Fruit yang duk menghadang kat depan tembok.

Papa tak join la dalam operasi kebersihan tu sebab tengok saya duk buat keje sambil duk gelak2 ngan Yanti... kira dalam penat2 pun, meriah je suasana... hehe... Bila dah clear sume, legaaa rasa hati... memang lah dah hilang green dekat situ, tapi kurang-kurang kami dah berjaya meminimumkan tempat persembunyian Sang Menjalar...


Oh cam berjela2 pulak citer kali ni...
Timakasih ya sudi baca... :)
...sekian Wassalam.