CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

28.1.09

Orkid di pintu dapur


Cantik tak orkid ni? Saya rasa ianya cantekkk sangat... :) 

.... tapi kan, ianya jarang pulak nak berbunga. Jadi bila tiba2 nampak ada keluar putik bunga dari pokoknya, maka riang sepanjang hari lah tuan dia...heheh.. Bunga dia taklah sebesar mana. Takdelah seperti saiz kebanyakan cattleya yang besar2 tu, rasanya ia macam nak sama saiz dengan orkid butterfly je.

Namun yang jelas orkid ini begitu unik penampilannya....agak laa... :) 

Nampak lembut, manis dan ayu gitu. Warnanya pun pekat semulajadi, tak hairan ramai yang jatuh hati... :) 

Tu antara sebab mengapa saya rasa ianya agak istimewa sikit berbanding orkid lain. Bila sesekali keluar bunga tu, hati ini pun ikut berbunga2... tambah2 bila tengok betapa anggunnya dia tiapkali saya jengah dari pintu dapur.... :)


11 comments:

Chekgu BaniHassim said...

konsep blog adalah orkid??
cemtu??

bagus...ade prospek...
ade bisnes ke saje2 je nk buat entry orkid...

penaung blog sape?? datin orked abdullah ke?? hahah

fzi said...

Haah... lebih kurang macam tu lah chekgu.. tiada yang orkid melainkan orkid...hehe

MINAT ORKID said...

Cantik catt tu. warna menarik. Depan rumah ada orkid kat dapur pun ada orkid. Ada resepi masakan orkid tak?

fzi said...

hehe...takde la sampai macam tu 'minat orkid'. Banyak masa saya kat dapur je, tu yang kena buat orkid corner dekat2 pintu dapur.. So dapat le cuci2 mata...hehehe

Sayanghasni @ Yus said...

BETUL, MEMANG CANTIK BETUL ORKID TU. YUS PUN TENGAH TUNGGU ORKID YUS BERKEMBANG. NANTI YUS TUNJUKKAN KAT BLOG YUS OK. BOLEH FZI BAGI TAU JENIS APA ORKID YUS TU. HEE..HEE..

fzi said...

ok yus no problem(kalau akak tau la.. yang sebenarnya banyak yang tak tau...hehehe)don't worry kalau tak tau kita check wikipedia nnt..

reality/ fantasy said...

orkid yang apek pegang (merah-kuning)tu namanya cattleyatonia why not. Saya suka sangat dengan namanya ni, kalu dialih bahasa ctna. kenapa tidak...heeehee

fzi said...

reality/fantasy...
Woahh... sikit punya canggih nama... macam2 gelaran ya orang boh nama okid... tapi kaler okid yang satu tu memang tersangat la special...akak suka!

reality/ fantasy said...

nama orkid ni ikut suka org yang kahwin kan dia, dapat anak dia org bubuh aja nama apa pun. Kita pun boleh buat cam tu juga jika mahu.

fzi said...

hehe...akak pun ada bagi nama timangan dekat okid2 tu...tapi sendiri kasi nama, sendiri panggil je la.... :)

reality/ fantasy said...

Kalu nak letak nama ikut suka....jadinya akak kena kahwinkan bunga akak ni, baru boleh letak nama ikut suka. Jadi selamat mencuba lah..