CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

8.12.10

Menguntum senyum sekitar pergola dan rumah orkid

Woahhh... boleh tahan lama tertinggal n3 untuk Seri orkid.  Lately banyak masa duk masak2 jeh... tak kuar dapur, mengalahkan chef pulak...hihi

Kebelakangan ni hujan je tiap petang... itu yang nak ambik gambar kawan2 kita pun tak sempat... sume masing2 duk bersaing menguntum senyum kat bawah pergola tu...kat rumah orkid pun tak kurang meriah...

Bila time hujan petang2 tu, tuan dia just dapat intai tengok ikut tingkap je lah... :)


...vanda kaler oren yang comel
















cattleya purple yang keluar takde musim




...vanda maroon yang sentiasa jelita...nak tengok kena dongak sikit sebab dah nak naik atas bumbung rumah orkid



















....gandingan 3 butterfly yang masih setia tolong memeriahkan rumah orkid...




















mini cattleya dengan kaler oren yang pekat menyerlah

13 comments:

ibuintan said...

as salam fzi,

wah samalah kita interprem orkid hari ni..

saya punya cattleya purple tu liatlah nak berbunganya..

~LP Lum~ said...

salam kak~

hehehe.. cntik2... skang bnga orkid umah sy pun dah xberbunga laie.. semua ngah mengemukkan diri memsaing aje pokok2 nie... :)

fzi said...

Wsalam ibuintan..
hehe... nak citer2 pasal okid ni ada harinya ibuintan... now bizi balik ngan cookies tu yang kejap2 je dapat lari ke pc. Jadi kalu dah kejap2 tu tak sempat le sangat... nak citer pasal okid ni nak kena relek2, tenang2 gitu...hihi

Okid saya pun banyak yang mogok... duk diam2 meriah ngan daun je.. boh la baja apa pun tak jalan.. :)

fzi said...

LP Lum...

Wsalam Linda... Ohh sama la ngan okid yang kat umah akak pun, sume gemuk2 daun hijau berkilat, tu yang kadang duk puji2 dia... harap2 pasni pakat2 kuar pas kena puji tuh.. hehe

zul permatang badak said...

setakat ni belum lagi tanam orkid...cuma sibuk dengan sayuran...minat dengan pokok2 bunga tu ada...tegok kemeriahan warna orkid2 dihalaman anda ...timbul minat pula...

fzi said...

en zul...
Elok stat tanam okid. Okid tak rumit nak jaga, tak siram banyak hari pun InsyaAllah tak mati. Bila keluar bunga, hati tuan dia akan ikut berbunga-bunga...cuba try test tengok :)

aZuRa AhMaD said...

askum kak..bestnya byk kuar bunga..geram tgk...okid zura lama x kuar bunga..kena boh baja nie..

fzi said...

Wsalam zura...
Alhamdulillah, nak jugak la okid2 tu kuar even akak tak ddan jengah sangat laman. Tapi banyak yang tengah half-way kembang, tiba2 je bunga dia rosak/hilang camtu je sebelum kembang penuh. Siput berkeliaran sekarang ni zura, bukan takat yang kecik2.. ni yang giant punya .. akak pulak duk bertangguh nak singgah beli racun siput... alamatnya banyak la okid yang kembang tak jadi...huuu

muna b said...

Bunga orkid Tie semua cantik-cantik.Hari tu pergi Maha tak. Saya adelah juga beli 2-3 pasu anak orkid kat sana. Sebab saya ni suka juga menanam orkid.Tapi orkid saya taklah secantik orkid Tie. Kalau ade yang beranak-anak tu bolehlah poskan sikit ke PA.Hehehe

fzi said...

Mona...
Waa...best nya dapat pegi Maha... siap beli okid lagi...ish ni yang buat kita jeles ni..hehe

Okid kita tu okid lama2 sume mona... yang berbunganya boley tahan... yang tak berbunganya tok sah cakap le, boh baja apa pun tetap gak liat nak kuar...hehe..

Yang sedey nya skang ni, banyak yang tak sempat kembang, bunga rosak/hilang camtu je... tak pasti serangan apa... samada siput, tupai, jerry atau burung.. kitaorang heran sebab dia hilang terus tinggal tangkai je...

Nanti kita bawak orkid kat awak. Okid yang kita tanam kat belakang tu, nak tak?(gambar kat n3 sebelum ni - Orkid Miss Joaquim di awan biru) Okid tu banyak tak tau dah nak bagi sapa..hari tu buat gotong-royong ngan papa diaorang clearkan okid tu ngan okid labah2... dah semak sangat... banyak terpaksa buang je mona ..

muna b said...

Ye ke...Tie nak bagi kite pokok orkid tu...seronoknya. Kite tunggu ya.......

fzi said...

Rite mona,,,InsyaAllah belom bukak sekolah ni kita pegi PA.. budak2 ajak pegi Tg Malim, on the way tuh nnt singgah... :)

nba-Nur said...

Salam.. Kak fzi, hati Nur tertawan dengan orkid2 ni..