CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

30.6.10

Golden Shower tolong ceriakan....





Dua tiga menjak ni, bila lalu bawah rumah okid, dapat appreciate daunnn je...sedey nya... okid sume pakat2 duk diam takde keluar bunga sangat.... kecuali lah yang regular2 tuh macam cattleya purple dan dua tiga jenis vanda.

Yang paling buat terkilan, bila tiapkali pandang sume pasu okid butterfly.... tak tau kenapa dah lama benar merajuk tak nak kluar bunga. Daun dia OK, lepas satu... satu... keluar daun baru tapi berbunganya yang tak mahu. Itu yang saya tukar boh gambar okid butterfly pulak dekat pintu masuk blog Seri Orkid... kita seru2 sikit... hehehe


...maybe
sebab selama hari ni saya asyik duk highlightkan citer pasal cattleya je, makanya cattleya lah yang sudahnya tak jemu2 keluar buds baru.

Sebagai pengubatnya... oncidium yang cantik ini tolong ceriakan sikit suasana hijauuu bawah rumah okid tu...hehe...


Berseri la sikit nampak... Special sikit oncidium ni sebab yang kluar ni jenis bunga besar dan bertangkai panjang.... bukan yang kecik2 biasa tu...
tapi apa2 pun semua jenis yang macam gini saya pukul rata panggil dengan gelaran Golden Shower jeh.... :)


***pssttt.... jemput tengok slide okid butterfly yang dulunya sentiasa mewarnai laman kami. Ceritanya boleh tengok dekat label Phalaenopsis.. :)