CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

30.6.10

Golden Shower tolong ceriakan....





Dua tiga menjak ni, bila lalu bawah rumah okid, dapat appreciate daunnn je...sedey nya... okid sume pakat2 duk diam takde keluar bunga sangat.... kecuali lah yang regular2 tuh macam cattleya purple dan dua tiga jenis vanda.

Yang paling buat terkilan, bila tiapkali pandang sume pasu okid butterfly.... tak tau kenapa dah lama benar merajuk tak nak kluar bunga. Daun dia OK, lepas satu... satu... keluar daun baru tapi berbunganya yang tak mahu. Itu yang saya tukar boh gambar okid butterfly pulak dekat pintu masuk blog Seri Orkid... kita seru2 sikit... hehehe


...maybe
sebab selama hari ni saya asyik duk highlightkan citer pasal cattleya je, makanya cattleya lah yang sudahnya tak jemu2 keluar buds baru.

Sebagai pengubatnya... oncidium yang cantik ini tolong ceriakan sikit suasana hijauuu bawah rumah okid tu...hehe...


Berseri la sikit nampak... Special sikit oncidium ni sebab yang kluar ni jenis bunga besar dan bertangkai panjang.... bukan yang kecik2 biasa tu...
tapi apa2 pun semua jenis yang macam gini saya pukul rata panggil dengan gelaran Golden Shower jeh.... :)


***pssttt.... jemput tengok slide okid butterfly yang dulunya sentiasa mewarnai laman kami. Ceritanya boleh tengok dekat label Phalaenopsis.. :)

6 comments:

ibuintan said...

salam fzi..
wah nak pujuk buterfly la pulak ni.. baguslah trik fzi...arap-arap buterfly rajin bebunga lepas ni, tapi tak ke catleya tu merajuk lak..
tempat dia interprem dah kena ambilalih..

fzi said...

Wsalam ibuintan..
hehe.. tu la pasal... okid2 ni main saiko pulak... nak kena sebut2, puji2 selalu...ish ish.. :)
Dah berazam nak fokus dekat butterfly pulak kali ni ibuintan...kesian dah lama dia terpinggir...huhu

Johana bt Mohd Taib said...

salam...
seronoknya tengok golden shower berbunga lebat....saya pulak dah banyak kali beli jenis ni tapi tak lama lepas tu bukan saja tak berbunga....lama-kelamaan meninggal terus...huhu
Terbaru, minggu lepas saya beli dua pasu...nak tengok berapa lama boleh bertahan....

fzi said...

Wsalam johana...
itu ler... akak pun sama.. suka tengok golden shower ni...ceria kaler dia... :)

Johana terai alih2 tempat, sebab akak perasan GS ni dia tak suka tempat yang terlalu redup...

Tanamera Kayu Ara Spa said...

Betapa indahnya sentuhan. Tahniah.

fzi said...

Tanamera kayu Ara Spa...
Timakasih... jemput singgah lagi :)