CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

26.5.10

Musim Cattleya le pulak...

Dua tiga menjak ni Cattleya asyik posing je bawah rumah okid. Ditambah dengan sifat fizikalnya yang berbunga besar, itu yang nampak meriah je rumah okid bila tengok dari kejauhan.

Betul lah agaknya musim Cattleya, sebab dekat rumah sebelah pun Cattleya kaler oren tengah kembang. Boleh tahan gak cantik, kelopak bunga dia keras dan ada iras2 cattleya saya yang ini....

Kekadang pagi2 sempat lah saya berbual jap dengan helper jiran sebelah, citer2 pasal okid. Saya tegur okid yang bloom kat laman sana, yanti pulak tegur mana2 okid yang kembang kat laman sebelah sini... hehe

"Woahhh banyak okid akak kaler cam2 gini kan.... purple purple gitu...bunga dia besarnyerrr .....cantik!", kata yanti bila saya tunjukkan dalam jarak dekat mana2 Cattleya yang tengah kembang tuh *showing-off le konon...ish ish...*



C
attleya besar ini berbunga lagi....baru je habis 4 kuntum hari tu, baru2 ni keluar lagi buds baru dari pokok yang sama.... hasilnya kali ni ada dua kuntum :)

terlebih suka dekat yang ini, kita zoomkan sikit... :)
 Ini pula anosmum yang tinggal hujung2 musim... lepas habis je bunga ni, maka habislah sudah anosmum untuk musim kali ini.... kena tunggu next delivery pulak....InsyaAllah

14 comments:

ayampinko said...

anusmum yang matang...ayam punya kecik lagi...huhuu

Orkid La said...

Terasa nak melamar yang kat atas tu... ada lebihan tak? kui kui kui

shafarahim0405@gmail.com said...

Sangat2 lah menggoda okid dier..hrap2 ujung thn nie leh p kelate nk tanya ngan tuan punyer okid per rahsia sehingga okid berbunga bjambak2 & membuak2 jeles nengoknyer

fzi said...

ayampinko...
Alhamdulillah anosmum sume banyak yang dah sampai tempoh matang... akak tanam dah lama tu yang bila time berbunga pun semua pakat bloom sekali...hehe
Ingat dulu time mula2 semai anosmum ni, sibuk duk kutip berus sabut yang tak pakai kat umah. Cepat biak akar2 anosmum bila kita semai kat berus2 sabut terpakai tuh.. :))

fzi said...

Orkid La...
Oh tuan berminat dekat yang atas sekali tu rupanya...kengkawan dekat sini pun..hehe
..banyak ada lebihan tuan... itu yang akak terpaksa splitkan ke beberapa pasu sebab cepat over-flow.. :)

fzi said...

shafarahim...
Ohh akak memang kelantanese tapi tak duk sana... berhijrah ke kL sejak anak yang sulong masih baby lagi... :)
shafa, okid2 yang ada bukan sume kluar berjambak2...hehe...ada gak yang mogok, duk diam kluar daun2 baru jeh.. :)

ibuintan said...

anusmum fzi....... cantikla, rimbun dan segar, dah lama jatuh cinta...
nak melamar gak mcm orkidla...

fzi said...

ibuintan...
alhamdulillah anosmum masih subur dam selalu kluar bunga setakat ni...
Hepi bila ibuintan jua Orkid La ikut hepi dekat mana2 okid tu.. thx :)

reality/ fantasy said...

Cattleya yang lima kuntum kembang tu namanya Cattleya Fitz Eugene Dixon 'tommi' @ dikenali juga sebagai cattleya nissan.

Pernah mendapat hadiah pokok terbaik di Pesta bunga Antarabangsa Penang tahun 2005 @ 2006 (antara 2 tahun ni lah. Dah lama sangat lupalah exacly tahunnya.

Pokok ni memang senang membiak dan cepat sangat boleh jadi specimen jika dibandingkan dengan 'catt'2x yang lain.

fzi said...

reality/fantasi...
TQ tolong kasi nama catt tu...pasni boley la akak just panggil dengan gelaran Cattleya Nissan.. :)

Ohh boley tahan popular catt tu ya, pernah menang anugerah pokok terbaik!

reality/ fantasy said...

akak asyik tengok aja ka...tak pernah teringin nak masuk pertandingan orkid ker? Bawalah masuk, cuba2x mana tahu ada rezeki menang nanti....hadiah selalunya wang tunai.

fzi said...

reality/fantasy...
hehe...setakat ni macam tu je lah... tanam, bela dan tengok sendiri...hehe
..tak terfikir pulak nak masuk pertandingan... lagi pun okid2 akak okid lama2... yang biasa2 je :)

reality/ fantasy said...

orkid lama pun boleh masuk...saya boleh beri tunjuk ajar bagaimana nak prepare untk pertandingan. Saya selalu masuk pertandingan...bolehlah juga menang beberapa ribu tunai dalam 3 tahun ni. Dapat buat modal untuk beli baja, racun dan pokok baru.
Org kiter ni majoriti suka tengok sendiri aja, pada hal hobi ni boleh dapat duit mudah.
Saya ada sedikit pengalaman dalam hal ni, coz sampai sekarang pun masih pegang jawatan dalam persatuan orkid, byk makcik2x sekitar kawaan saya telah saya ajar dan Alhamdulillah dapat lah merasa hadiah wang kemenangan, lagi bersemangat tengok makcik2x ni...belaian setiap hari dapat reward dgn wang tunai dan kadangkala datangnya dengan medal sekali.

fzi said...

InsyaAllah ada rezeki boley cuba satu hari nanti... tq :)