CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

9.3.10

Orkid yang dah kembang penuh

Sejak minggu lepas lagi duk tangguh nak masukkan gambar okid2 ni.... Walaupun kerap berbunga, saya tak jemu2 tengok sebab itu taknak lepaskan peluang untuk muatkan gambar yang mana bunganya dah kembang penuh ini, masuk blog. Buat kenang-kenangan..... mana la tau lepas ni mereke mereka tu mogok tak mau kembang lagi...hehe

vanda 1
vanda 2

mokara

Ketiga-tiganya kembang penuh dari satu tangkai. Bunganya kembang mekar, struktur kelopaknya keras dan warna pula makin pekat nak-nak bila hampir sampai ke penghujung tu. Sume bertahan lama kembang... Alhamdulillah syukur....

Pepatah ada menyebut.... yang penghujung itu biasanya hebat, yang penghujung itu biasanya berkat... :))


12 comments:

ayampinko said...

nak dapatkan anak dier potong la kat akar ke 3 terbaru..pas tu tanam balik..insyaallah bertunas la pangkalnya..

kakpah said...

salam. camano ko bolo oked somo e monjadi. akak tanam tingga daun mo batang yo.

fzi said...

ayampinko...
tQ dengan tip yang diberi...selama ari ni akak belom penah potong lagi okid2 tu sebab ianya slow growth, lama2 sume pakat kuar sendiri anak pokok..hihi
okid2 kampung je yang akak tak berenti kena trim sebab cepat benar jadi tinggi balik walaupun baru je lepas dipotong.

fzi said...

Wsalam kakpah...
Petuanya takde lain kena siram je tiap hari...hehe
Lebih2 lagi dengan cuaca panas canggini, lagi la nak kena siram dia 2x sehari...k kakpah! :))

Rashid said...

eeee cantiknya. rasa tenang je bila tengok bunga-bungaan..

fzi said...

Rashid...
memang tenang hati bila tengok bunga2 dan dedaun hijau...
tQ sudi singgah tengok okid kat blog akak ni... :)

ima said...

salam kak fzi...cantiknya orkid yang dah kembang penuh tu...memang buat hati tersenyum puas bila melihatnya..

fzi said...

Wsalam ima...
Sama la kita ima, akak pun suka tengok tak kira okid ke bunga biasa ke, tak jemu mata memandang tengok bunga2 yang berkembangan... kadang duk tengah sibuk masak kat dapur pun, kuar lari jap pegi tengok bunga...hehe

Cath J said...

wow... I love your orchid 'house' laaa..... ^_^

fzi said...

Cath...
Thx for your comment...pls come visit again for your orchid break.. :)

Orkid La said...

Salam Akak,

Mokara Chark Kwan 'Pink'

fzi said...

Wsalam tuan sifu...
Thx tolong kasi nama...akak selama ari ni ingat jenis dia je...mokara, vanda dsb...hehe