CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

13.1.10

Mokara Muncul Lagi


Masa menyiram-nyiram time pukul 11 pagi tadi, nampak kuntuman mokara yang duk di tepi tiang pergola. Waa....dah kembang dah....mmmm.....cantik...berseri2 nampak dia dalam suasana panas yang nak masuk tengahari tu....

Intai2 keliling dia ada la dua tiga jenis vanda lagi nak ikut kembang sama....Vanda ni kira kerabat mokara jugak lah lebih-kurang... semua pakat suka duk tempat panas.... nampak selesa duduk di bawah panas terik mentari..... :)


12 comments:

sot said...

Cantek, nampak klasik.

fzi said...

betul tu tuan... :D

zul permatang badak said...

bunga penyeri laman, bunga juga pengubat hati, bila susah hati tengok bunga rasa senang hati......

zul permatang badak said...

menjadi tanam bunga...bila tiba masa mengeluarkan bunga....tangan sejuk kot.....

fzi said...

en zul...
timakasih singgah tengok okid saya... :)
Alhamdulillah okid2 yang berkembang ceria serikan laman... :)
....dulu saya pun ingat tangan saya panas bila pokok2 yang baru ditanam banyak yang nampak nak KO. Tapi bila rawat2 balik alhamdulillah subur balik jadinya. Jadi rasa2nya sume pokok InsyaAllah OK kalu kita maintain siram dan boh baja...hehe
Thx en zul.. :)

Kak hanim said...

Salam Fzi,

Seronok tengok orkid Fzi berkembangan dengan cantik. Fzi sorilah ni nak tanya rahsia Fzi bela cattlya, nampak serasi sangat, boleh tak akak nak tanya baja yang Fzi gunakan.

Satu lagi akak nak tanya pada tahap macam mana pokok cattleya ni boleh di pecahkan pokoknya ke pasu lain sebab akak juga ada pasu yang dah sarat sangat.

Utk pengetahu Fzi, orkid cattleya arkad ni banyak akak tanam di beranda rumah selain dari di rumah orkid kat taman kecik tu.

Terima kasih terlebih dahulu Fzi

fzi said...

Wsalam kak ani...

TQ ... :D

Alhamdulillah okid2 tu ada gak yang mau keluar even saya kadang tak keluar sangat jengah mereka mereka... hihi

Saya selama ari ni hanya membaja guna nugget kelawar, organik kambing, baja kimia warna-warni (kena bancuh ngan air dan kemudiannya spray/siram) dan satu lagi baja guna kerang mentah yang beli dekat pasar(sebulan dua sekali). Sekali-sekala tu siram pulak dengan air basuh beras dan air ikan...tu je cara saya membaja kak ani...

..selebihnya menyiram lah...Selalu hujan kat sini tu sebab takde la siram hari2. Tapi kak ani, pasu2 okid yang kat beranda rumah rasanya kena siram hari2 kot...

Ok, pasal nak splitkan cattleya tu, saya buat kaedah potong akar2nya bersekali dengan arang. Maknanya InsyaAllah tumbesaran tak terbantut even kita pecah2kannya ke banyak pasu.

Boleh... potong cutting je, tapi saya malas nak tunggu, lambat dia nak tumbuh elok dan nak keluar akar baru....lagi pun kalu nak tanam pakai cutting kena ikat leklok cutting dari tiga penjuru dawai supaya duduk terletak tetap di tempatnya, tak jatuh...

Rite kak ani...thx

Kak hanim said...

Terima kasih banyak2 Fzi.

InsyaAllah akak akan cuba segala petua dan tunjukajar tu.

fzi said...

Alhamdulillah...
Sama2 kak ani... :)

en_me said...

chantekknyerrr.. ehehe

fzi said...

en me...
mokara ni memang chanteek bangat..hehe
tak jemu tengok.. :)

Anonymous said...

boleh ke saya nak melawat rumah orkid puan....alamatnya...tel