CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

10.11.09

Vanda Maroon Yang Subur


Orkid yang satu ini tak jemu2 berbunga biar apapun yang berlaku di sekelilingnya. Tak kira samada hujan lebat ke, panas terik ke, saya bubuh baja ke, tidak ke.....tetap ianya keluar bunga ikut jadual. Alhamdulillah subur pulak vanda yang satu ini sejak dari dulu lagi.... sejak mula pindah sini....

Kalau sebelum ini saya tak dapat nak appreciate sangat kecantikan bunganya sebab dia duduk nun tinggi di atas bumbung rumah okid. Pokoknya jadi makin meninggi dari hari ke hari.
...kira dah melepasi bumbung rumah okid.... jadi bila tiapkali berbunga, lagi la payah saya nak tengok bunganya dari jarak dekat....

Tapi sejak rumah okid berbumbung baru ni, saya pautkan pokoknya masuk ke bawah bumbung. Terpaksa dipotong sikit akar-akarnya yang melekat kuat di tiang rumah okid. Nasib baik tak merajuk, tetap juga mau keluar bunga....hehe.....memang kompem subur.... :)

Cantik bunganya....kaler maroon yang memikat hati.... :)


snapshot
dari bawah rumah okid



6 comments:

10 said...

mmg cantek la... pandai kak jaga pokok2 bunga tu ek...

fzi said...

10....
"hadza min fadli rabbi" yang bermaksud 'ini adalah kurnia dari Tuhanku"

Alhamdulillah syukur....

sot said...

Lawanya, apa tak habaq?

fzi said...

Ai pa... tak perasan ke...itu la kena lalu ikut bawah rumah okid hari2, baru nampak mana okid mama yang berbunga...heheh

Kamsiah said...

warnanya terang...dari jauh dah nampak,kan...
rajin dia berbunga...kat umah saya ni..musim hujan..kurang sikit...

fzi said...

Kamsiah...
kaler dia memang terang...nampak ceria dari jauh... :)
Ohh kamsiah pun banyak tanam okid ya...mana2 yang berbunga tu post la dekat blog, nak gak tumpang tengok...