CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

2.11.09

Coelogyne Rochussenii


O
hhh bukan main susah nak sebut nama okid yang satu ni... Tak berapa reti saya nak sebut....hehe....nak bagi senang saya selalunya panggil dengan gelaran 'orkid yang macam tirai' je.... :)

Sama seperti cattleya dalam posting sebelum ini, okid ini juga makan hampir setahun baru nak keluar balik *sila klik di SINI untuk melihat posting yang lalu* Kiranya setahun sekali lah baru boleh tengok bunganya mewarnai laman. Cantik mengirai-ngirai, keluar berjuntai-juntai dari tiga pasu.

Yang dua pasu tu memang banyak tangkai lah keluar... hampir penuh mengelilingi pasu...


.... sebaliknya yang satu pasu lagi hanya mampu produce 1 tangkai je....tak cukup zat barangkali....hihi

Ada satu pasu lagi belen *nampak cam subur dan daun pun besar2*....tapi yang tu taknak pulak ikut berbunga sekali. Belum waktunya lagi la tu.... :)

Okid yang bernama
Coelogyne Rochussenii ni.... cantik dan berbau wangi.....kuat sekali baunya....tapi bunganya tak lah tahan lama sangat....tidak seperti lamanya tahan okid butterfly atau pun okid cattleya yang sekali berbunga tahan berminggu-minggu malah ada yang hampir 2 bulan tahan bunganya....

Apa2 pun okid yang begitu unik bagi saya ini tersangat lah cantik dan ikut sama menyumbang seri kan laman kami....alhamdulillah.... :)


22 comments:

sot said...

Sungguh unik okid2 ini, pelbagai rupa tapi tak sama, semuanya ada keistimewaan. Indah ciptaan Tuhan buat kecantekan semulajadi untuk kita renungi dan hayati.

jom makan said...

salam fzi,wah!makin berseri2 laman tu nampaknya,kebanyakan orkid mengeluarkan bunga...orkid ni first time saya tengok...bunga nya menjulur kebawah...wangi ke baunya?

fzi said...

Pa...
Memang unik okid ni....Maha Suci Allah Yang Maha Menjadikan...

fzi said...

Wsalam jom makan...
Alhamdulillah lepas mogok sejak belum raya ari tu, ada lah juga yang nak berbunga sekarang ni...hehe
Slow-slow keluar lepas saya ikhtiarkan buh semua jenis baja nak paksa semua keluar bunga... :)

okid ni wangi...kuat baunya....
Thx jom makan, jemput singgah lagi... :)

XxfyzlxX said...

salam.cantik2 orkid akak ni.orkid ni benihny akak dapat dr mne ek?bminat lme dah..akak gne bje ap n camne pnchayaanny..?tq

fzi said...

Wsalam xyz...
timakasih...
asal2 dulu beli cutting je... bila dah membiak, itu yang splitkan ke pasu2 lain.
Baja akak ada cerita dalam posting sebelum ni...
Okid ni nak cahaya 50 - 50 kot... sebab dulu letak tempat redup, lamaaa taknak keluar bunga...

ima said...

salam kak fzi...wah cantiknya bunga2 orkid tu..pertama kali tengok yang ni...terkejut jugak,ada juga orkid berbau wangi...

ima suka semua jenis bunga...orkid pun ada gak kat umah ni tapi lepas satu,satu pokoknya mati...tp memang dah lamalah...tapikan berbunganya jarang2 sgt...akak guna baja apa ye...ima rasa malas dah nak beli pokok berbunga lagi...

MaMa MuNiRa said...

fzi,kenapa okid akak tak nampak tanda -tanda nak keluar bunga ni.....okid ni setahun sekali aje pastu kejap aje bunga

Shida said...

Cantiknya bunga dia. Cik caelog rochuss saya belum nak berbunga...slow grower jugak dia ni.

fzi said...

Wsalam ima...
Okid yang ni memang lain sikit rupanya ima...ramai3 dia duduk dalam satu2 tangkai...hehe

Banyak jugak okid yang bau wangi ima...

Jangan serik tanam bunga walaupun ada yang KO tengah jalan tu. Pokok akak pun banyak yang mati..huuuu
Ima siram hari2 dan buh baja sekali2...InsyaAllah subur la dia...
Pasal membaja, akak buh baja macam2...ima boleh try jengok posting yang sebelum ni, akak ada citer... thx :)

fzi said...

Mama Munira....
Kat umah pun banyak yang liat taknak kuar bunga kak... kita buh je baja, kasi paksa sikit...heheh
Satu lagi, try akak alih2kan tempatnya, mungkin dia nak duduk tempat baru, yang duk tempat redup sangat tu tukar biar duk tempat panas sikit...biar dapat banyak cahaya...

Okid yang ini memang nampak gaya kluar bunga setahun sekali je...pastu bunganya memang tak berapa tahan lama sangat... :)

fzi said...

Shida....
Lamanyaaaaa tak dengar kabar shida... harap shida satu family sihat sume... akak kadang terkenang2 dekat shida...hehe

Okid yang ini akak perasan takleh duk bawah lindungan sangat. Dia nak panas sikit shida...jadi try alih2 mana tau serasi tempat baru, makin cepat sikit membiak dan seterusnya kuar bunga... :)

fzi said...

Buat xyz dan Ima....

..selama ari ni akak hanya membaja guna nugget kelawar, organik kambing, baja kimia warna-warni (kena bancuh ngan air dan kemudiannya spray/siram) dan satu lagi baja guna kerang mentah yang beli dekat pasar. Sekali-sekala siram dengan air beras dan air ikan...tu je cara akak membaja... :)

XxfyzlxX said...

trima kasih kak. :D

Kamsiah said...

baunya wangi ke?

fzi said...

kamsiah...
...wangiiiiii :)

Kak hanim said...

MasyaAllah fzi, cantiknya ciptaan Tuhan. Akak ada juga 2 pasu si silongini ni, tapi entah berapa kali dia pengsan, hidup balik.

Mudah2an akan dapatlah secantik fzi ni. Sekarang akak gantung di pokok mengkudu. Nampak macam positiflah.

en_me said...

chanteknyerrr.. ehehe, salamm

fzi said...

Kak ani....
Itu la...saya pun masa dia baru-baru kembang, tak berenti duk wat lalu lintas dekat2 situ...suka tengok cantik berambu-rambu tu...hehe

Wahhh kak ani gantung kat pokok mengkudu tu, elok sangat lah... saya perasan dia nak cahaya banyak...taknak terlindung sangat.
InsyaAllah kak ani punya dua dua pasu tu nanti kluar gak canggini... continuously buh baja ya kak ani.... :)

fzi said...

Wsalam en me...
Alhamdulillah cantik bangat okid ni....
en me ada koleksi okid gak kat umah? elok kalu nak tambah 'coelogyne roschussenii' ni sama... pokoknya lasak berbanding okid2 lain... :)

MINAT ORKID said...

Sampai ke sini harumnya Puan Seri.Saya amat suka aroma silogini ni yang menusuk dan mendamaikan.

fzi said...

Minat Orkid...
haha.. memang kuat bau orkid ni...saya pun suka dengan keharumannya... wah sampai ke Melaka ya pegi baunya... hehe

Oh..nama lain okid ni Soligini rupanya...Thx minat orkid :))