CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

11.8.09

Cattleya yang begitu indah




Ohh indah sungguh rupa-paras cattleya yang satu ni. Sesuai dengan penampilannya yang indah itu, maka nak tunggu tengok bunganya sikit punya susah. Berbulan tunggu baru keluar sekali. Last hari tu kembang masa di awal2 tahun. Kiranya cattleya ini kembang bermusim agaknya *rumusan sendiri* Sebab kalu tengok dari pokoknya boleh tahan subur, daun pulak hijau berkilat.. takde yang kena penyakit tapi bab nak berbunganya payah...heheh.. jual mahal le tu...

Kali ini alhamdulillah ada 2 kuntum berbanding yang hari tu hanya sekuntum...Kelopak bunganya putih melepak manakala yang kat tengah2nya kaler maroon purple yang pekat menawan...pasti memikat sesiapa saja yang memandang..ouhh...

Saya tak sabar2 nak tunggu yang sekuntum lagi tu kembang, terus ambik je gambar nak muat dalam Seri Orkid. *bese le tu, naluri semulajadi terlebih
excited...hahaha*


6 comments:

s@yangh@sni said...

yus selalu bayangkan betapa indah nyer taman akak itu...

orkid yus dah abis layu semuanyer..
gara2 hubby buat sangkar burung..
dicabut2nyer pokok2 ku itu..

fzi said...

yus...skarang ni taman akak dah tak seindah mana...dah jadi ala-ala zoo kecik dah..macam2 yang singgah... burung mcm2 jenis, tupai tanah duk berlari-lari kat laman naik turun pokok buah, serangganya jangan citer lah.. bermacam kaler...yang paling tak terlayan rumput2 liar yang berebut2 tumbuh...hehe...tuan umah tak ambik hal,jarang kuar, bz ngan projek kueh raya.

Waa yus... rajin bela burung...tuh siap buat sangkar tuh....

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..
Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan.. sila
klik disini.
Lawa- lawa bunga ni eh...
i love you full.. ha..ha..ha..ha...ha..

Teruskan menulis.. dan semoga sejahtera sentiasa.
wassalam

fzi said...

timakasih... bujang susah... jemput singgah lagi :)

ima said...

salam kenal...dan minta izin follow akak ye...cantiklah orkid2 akak tu...saya pun minat orkid...tp hampir berputus asa dah..sebab orkid jarang berbunga...huhuhu

fzi said...

Wsalam Ima...
Timakasih...jemputlah follow...blog akak ada okid yang biasa-biasa je... dah lama berenti membeli..tu yang takde koleksi okid2 baru yang cangih2 yang ada kat pasaran skarang ni... kebanyakan kat umah sume yang evergreen.. yang lama2... hehe

Okid yang liat berbunga tu biasa lah ima...akak pun ada yang macam gitu.. memang liat even dah taruk macam2 baja.. jangan putus asa k, terus je siram dan baja ikut time... InsyaAllah nnt kuar gak bunga akhirnya... :)