CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

24.7.09

Orkid butterfly Cheetah



Semalam semasa membelek2 orkid butterly bawah rumah orkid di sebelah yang masih 'ok' lagi tu, terperasan keluar satu lagi baby butterfly yang tumbuh dari pokok induk butterfly yang saya namakan cheetah ini. Baru2 ini ada keluar satu*dah pun dipotong dan disemai dalam pasu kecil*, semalam tengok2 rupanya ada satu lagi. Ohh asyik keluar anak je ni, berbunga nya tak mau....ehehe

baby butterfly yang tumbuh di tangkai bunga


pokok induk yang nampak sangat tak sihat


Ada sekali dulu di awal2 blogging saya postkan N3 pasal orkid butterfly ini(sila klik di sini). Itulah yang terakhir kali keluar bunganya....huuuu.....sampai lah sekarang ini takde tanda2 nak berbunga lagi.... intai tengok pokoknya nampak macam tak berapa nak subur.... *kiranya satu lagi orkid ku yang sedang menanti saat dan ketika....* Apa2 pun, hopefully kedua-dua baby butterfly yang ada tu dapat hidup dengan baik *jangan le KO tengah jalan*...harap2 pasni masih mampu produce bunga yang tersangat la cantik ini .....itu je lah harapan yang ada.... huhu....



8 comments:

Kunang-Kunang said...

Kak ani ada juga dua tiga pokok butterfly ni tapi selepas habis bunga semasa kita beli tu, semua mogok tak nak berbunga, pokok pun macam hidup segan mati tak mahu. Nak buat macam mana yer.

fzi said...

Tu la pasal kak ani... saya punya tu pun nampak dah jatuh sakit dah...hehe..
tak tau nak perubat camne...
Timakasih kak ani, singgah..

MaMa MuNiRa said...

cantik la orkid butterfly cheetah tu,akak ni dah mula fed-up kat orkid butterfly he... tapi yg hidup tu tetap sayang...

fzi said...

kak..
saya pun camtu juga...setengah okid tu rasa dah naik fed-up... iya-iya kita siram, bagi baja tapi kena gak penyakit... tak tau apa benda yang serang...hehe

XxfyzlxX said...

salam.kak camne na bg orkid kupu2 ni sng klua anak baru?akak gne medium ap?mcmne ngn kadar pnyiraman n cahay?baja ap?trima kasih..

fzi said...

Wsalam xyz...
Okid kupu2 ni akceli banyak jugak la yang akak punya dah KO. Even pokok yang dah besar pun tak kena gaya boleh mati camtu je...wallahu'alam tak sure sebab apa.

Tapi belajar dari pengalaman, okid ni kalu masa baby nak kena tanam dalam lumut/rumpai laut, baru boleh simpan air. Kalu just tanam guna arang boleh cepatkan ianya KO disebabkan kekeringan.... :)

Baja untuk baby butterfly akak siram baja bancuhan warna-warni tu je...masa baby elakkan guna baja organik kambing.

kalu letak nugget kelawar *ikut kata tokeh cina tempat akak selalu singgah dulu* kena taruk 1 je yang paling kecil...takut over-dosed...

rite :)

Anonymous said...

ok2.tanx.smga sy pny akan brbunga sprtimana orkid akak..
tanx

fzi said...

Sama-sama xyz... buh baja ikut time dan siram hari2, kalu tak berbunga jugak tu memang takleh wat apa lah...hehe