CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

6.6.09

Pesona orkid ungu





Perkataan pesona diguna-pakai sekali lagi untuk tajuk post kali ini.... actually pesona atau persona? Apa2 je lah... Nak cerita, yang buat pesonanya ialah orkid ini berwarna ungu, itu je...Warna ungu yang jadi faveret saya, selain dari putih dan merah cili. Tapi setiapkali sebut ungu, teringat pula pada warna keladi. Aiskrim keladi, kueh talam keladi, pengat keladi dan daun keladi....hehe... out of topic pulak dah... lebih2 pulak...

Ok, orkid kali ini saya tak tau tergolong dalam kategori mana....wallahu'alam. Dapat sebahagian cuttingnya dari Ain yang beli sepokok penuh dari nurseri Vani satu masa dulu. Masa kitaorang pergi ronda2 tempat Vani dulu nampak lah satu bunch orkid yang penuh bunga satu pasu tu. Membuak-buak keluar dari pasu anak2 pokoknya. Saya lupa Vani tawarkan berapa harga pokok tu.

Dek berkenan dengan warnanya yang '
so sweetttt', Ain pun tanpa berkira2 lagi terus grab orkid ungu yang cantik ini. Saya ok je, jatuh hati jugak le pada orkid ini tapi takpe... lagipun saya sendiri dah jumpa 2, 3 pokok orkid lain yang juga ada pesona. Dalam pada tu, Ain sempat berbisik kat saya, "nanti i kasi u"...... hehe seronoknya!

Begitulah ceritanya.... tapi selepas jumpa orkid ini di tempat Vani, saya langsung tak pernah nampak orkid seumpamanya di lain-lain nurseri. Maybe ada dijual, saya yang tak pernah terserempak.

Apa2 pun balik dari nurseri hari tu, sepertimana yang dijanjikan Ain terus potong dan hulurkan keratan orkid tadi pada saya. Ohh tq, tq ain..... Dari keratan yang ngam2 muat satu pasu itu, sekarang dan jadi 3, 4 pasu selepas beberapa tahun berlalu.... Kenangan meronda nurseri orkid bersama Ain satu masa dulu selalu terpahat dan akan sentiasa segar dalam ingatan....;p