CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

3.3.09

Anosmum kembang serentak dari 3 rumpun




Alahai cantiknya Anosmum... Kebetulan kali ini berbunga serentak dari 3 rumpun. Dua darinya di bawah rumah orkid dan satu lagi yang saya lekatkan rumpunannya di dahan pokok bunga kertas bersebelah pergola.

Nak jadi cerita, masa ke Taman Orkid KL sabtu lalu(tak sangka pula anak saya dan suami ada bercerita pasal trip tu dalam blog masing2 ; ini blog kakak dan ni pula blog papa .....hehe) saya dikejutkan dengan harga Anosmum ini yang pokoknya kecik je tapi berharga RM35. Ada yang dah matang dan dah ready untuk produce bunga tapi ada 2 tangkai je batangnya malah daun pula tak berapa nak ada, pun dijual dengan harga yang sama. Nak pitam rasa. Mungkin sebab saya tak berapa ikut sangat harga pasaran orkid sekarang ni. Dah lama tak ke sana, tak tau perkembangan...hehehe..

Dapat pula berkenalan dengan seorang pemasar orkid yang bertapak di salah satu gerai kat situ. Menurut Ina, beliau berulang-alik dari Seremban via komuter untuk ke gerai orkidnya setiap hari. Suami pula jaga nurseri mereka yang based kat Seremban. Ina siap bagi address web-site nya untuk saya surf nanti. Kalau nak jengok sama silalah klik di sini.

Bagi saya anosmum tu mahal sangat agaknya sebab kat rumah kami dah kira over-flow Anosmum ni. Dah beranak pinak walhal dalam masa yang sama dah banyak distribute kat kawan2. Emp... kadang rasa hairan pun ada camane la ada orang sanggup beli pokok2 orkid yang jenis 'species' yang rega mahal2 ni. Atau pun... saya yang tak tau menilai keunikan orkid jenis ini. Memang le yang saya nampak kat sana, pokoknya lesu je tanpa bunga dan lagi pokoknya nampak macam tak berapa nak hidup je.... tapi harga...perhhh!! Hanya peminat orkid jenis 'species' itu saja yang tahu menilai dan menghargainya... Selera masing2 dan poket pun masing2...hehehe