CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

22.2.10

Vanda Yang Tak Letih



Ohh rajin sungguh vanda yang satu ni keluar bunga.... baru je hari tu habis bunganya, terus keluar lagi bud baru.... memang tak tau penat.... harap2 kesuburannya dapat terus bertahan.... jangan terencat tiba2 sudah.... lagipun saya tidaklah pressure sangat pokoknya untuk bersambung2 produce bunga. Takde buh baja yang heavy sangat pun, selain dari baja kerang, hanya siram pokoknya dengan air beras je secara berterusan dua tiga hari sekali.... Agaknya sejukkk akar2nya bila dapat supplement air beras tu.... satu lagi mungkin dia duduk kat tempat yang betul2 kena dengan citarasa... heheh


6 comments:

ima said...

salam kak fzi...ooo hampir terlupa ima,air beras pun boleh menyuburkan pokok jugak...dulu2 selalu gak ima siram pokok dgn air beras...tapi dah lama tak buat...nasib baik akak ingatkan...hehehe

fzi said...

Wsalam ima...
Air basuhan beras memang elok ima....sejuk pokok2 tu kalu dapat disiram ngan tonik tambahan tu sekali sekala...hehe
Pokok daun kesum akak lagi lah beruntung...dia duk dekat dengan pintu dapur, so hari2 dapat merasa air beras... itu yang jadi gemok dan berkilat daunnya :))

ayampinko said...

wangi tak bunga nie.. kengkadang sesetengah bunga amat payah untuk di cari.. tu belum yang rare pulak.. adoyai..

fzi said...

ayampinko...
Vanda yang ni takde keluar bau... Ada yang wangi dalam koleksi akak tu hanyalah Vanda Mimi Palmer.. :)

HALAMANKU said...

Salam..K.Fzi..thanks sudi singgah umah yg x seberaper n tinggal jejak.. cantiknyer blog akak... perisiannyer pun..munger2 akak mak erma suker orkid ader gak tanam.. tp erma x tahu nama.. sejuk tul tangan akak.. subur n berbunga sentiase bunger akak..

fzi said...

Wsalam erma...
Tkasih jugak buat erma yang sudi singgah ke sini. Alhamdulillah ada sikit2 pokok kat laman tu. Tapi bukan semua subur erma...ada gak yang kering takmo kuar bunga...hehe
Ohh mak erma pun suka okid...tentu subur2 sume, orang2 lama banyak pengalaman... :)