CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

24.6.09

Orkid kampung di anjung belakang

Hari ni rasa banyak masa pula. Itu yang pagi-pagi lagi capai baja Jumbo Feed kemudian bancuh dengan satu baldi penuh air. Lepas tu siram kat semua pokok orkid dengan gunakan bekas penyiram bunga (yang bershower tu).

Bila dah selesai semua, jengok2 orkid kat anjung belakang. Amboi! Banyaknya lalang dan rumput liar tumbuh dalam pasu orkid. Bukan main lagi, semua sama naik tumbuh nak memenuhkan pasu....hehe....


Saya pun mula menyinsing lengan baju, hulurkan tangan di celah2 grill pagar belakang untuk cabut tumbuhan yang tak diundang ini. Semak di mata semak lagi rasa di hati.... ;p

Dah le akar2 orkid ini tak terlayan keluar hingga habis melekat2 di dinding pagar yang bersimen itu. Tak tau papa diaorang perasan atau tidak akan hal ini.... lambat-laun kena sound jugak ni kalu akarnya dah over sangat
.... hehe


Orkid kampung yang saya tanam di belakang rumah ini, dulu rasa banyak juga keluar bunganya. Mungkin sebab saya trim hari tu, tu yang makan masa sikit pokoknya nak proses untuk berbunga balik. Nanti bila berbunga penuh, InsyaAllah saya akan snapkan gambar.... boleh sama2 share pemandangan orkid kampung yang berstatus evergreen ini....