CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

11.2.09

Dendrobium Anosmum Purple

Orkid ini berbunga lagi. Kewangian aromanya amat menyegarkan di pagi hari. Setiapkali orkid Dendrobium Anosmum Purple ini kembang, makin lama la sikit masa saya berada di laman. Kalau time menyiram pun, balik2 pusing siram kat tempat yang sama. Bukan apa, suka tengok bunganya yang cantik berbaldu. Dan sebab satu lagi, tentulah pasal baunya yang harum seharum-harumnya...hehe

4 comments:

Sayanghasni @ Yus said...

cantik orkid tu....
kak, thanks bagi komen hari tu...
terukkan yus ni...
cepat sangat melenting..
tapi ada sebab sebenarnya...

akak ada buat rekord ke ttg orkid yang akak tanam ni...yus rasa akak ni betul2 punya jiwa orkid...
tau aje nama apa..spesies apa...
terer ler....kagum yus tengok kesungguhan akak ambil tahu semua tu...

fzi said...

Hai yus...
Pasal komen hari tu.. akak just try nak redakan... harap yus dont mind k..

Pasal okid ni pulak, takat ni.. tu je rekod yang ada(galeri Seri Orkid).. harap2 dapat jadi kenangan buat anak2 cucu nanti hehehe

Pasal nama2 okid tu akak rasa2nya banyak tak tau... yang tau tu pun, semak kat web yang akak paparkan kat side tepi tu. Yus cubala klik k. Dan ada sesetengahnya dapat nama okid dari ihsan kengkawan penggemar okid yang sudi jengah blog ni...

Thanks k yus..
***(tak kembang lagi ke okid yus, cepat la wat entri tu)hehe

MINAT ORKID said...

Wah cantiklah si anosmum ni. Memang baunya amattttt menyegarkan. Spikenya pun segar dan subur je. Nampak macam banyak je anak anosmum tu, tak alihkan ke tempat lain ke fzi.

fzi said...

Thanx minat orkid...Memang baunya best, kalah bau pot pouri yang jual kat supermarket tu..hehe

Anak Anosmum ni dah tak larat nak alih dah, tu pun dah bagi kat kwn2 dan jiran..